Waarom lascertificatie?
Weten dat u kwaliteit levert is één ding, maar hoe toont u dit aan? In de lastechniek geldt dat u pas zeker weet dat een las goed is, als deze destructief is onderzocht. Om in de praktijk toch een redelijke garantie te kunnen geven dat de geleverde kwaliteit goed is, wordt er gecertificeerd.
Certificeren betekent verklaren dat iets of iemand heeft bewezen aan de eisen te voldoen. Een certificaat toon aan dat een persoon, organisatie, product of dienst voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. Binnen de lastechniek is certificatie noodzakelijk op allerlei fronten. Overal waar gelast wordt kan er gecertificeerd worden. Dat varieert van het certificeren van lassers tot het certificeren van lasmethodes. Ook sommige ondernemingen als geheel worden gecertificeerd voor hun lastechnische werkzaamheden.
Welke soorten zijn er?
Bij LKService kunt u terecht voor:
Certificatie van lasmethoden (lasmethodekwalificatie, LMK)
Certificatie van lassers (lasserskwalificatie, LK)
Snijproeven
Producten die in Europa op de vaste wal worden gebruikt of geplaatst vallen meestal onder de Europese Normen (EN). In de offshore zoals de scheepsbouw en boorplatformen wordt vooral gelast onder de Amerikaanse normering deze heeft een ASME of AWS-code.
Een lasproef wordt uitgevoerd om de vaardigheid van uw lasser te beoordelen en aantoonbaar te maken middels een certificaat (ISO 9606, ASME IX, AWS D1.1.). Met dit certificaat kunt u aan uw klanten aantonen dat uw lassers over de juiste vaardigheden beschikken om het laswerk uit te voeren.
Uw lasser of lasmachine-operator wordt gecertificeerd in de laspositie en het materiaaltype naar uw keuze. Om het geldigheidsgebied van de lasserskwalificatie zo groot mogelijk te maken adviseert LKService u graag in de keuze van de juiste materiaalsoort, lastoevoegmateriaal, lasnaadvorm, laspositie en het lasproces.
Uw lasser maakt een lasproef onder begeleiding van LKService. Deze proef zal worden beoordeeld door LKService en vervolgens worden onderzocht door een erkend laboratorium volgens de geldende normen. LKService is gemachtigd om de lasproef volgens de richtlijnen van TüV Austria Belgium, Applus RTD of DNV GL af te nemen en te beoordelen. Op uw verzoek kan LKService het behaalde lasserskwalificatiecertificaat elke 2 jaar voor u verlengen. Graag vertellen we u wat de voorwaarden hiervoor zijn.
Lasmethodebeschrijving
Een bedrijf moet haar lasmethodes laten kwalificeren. LKService kan u hierin begeleiden. Wij komen bij u op locatie en onder onze toezicht dient een ervaren lasser van uw onderneming aan te kunnen tonen dat u de las conform de gewenste normering kunt maken (EN ISO 15614). Deze las wordt vervolgens visueel beoordeeld. Daarna wordt de las ook nog getest conform de voorschriften van de norm. Het testen van de las gebeurt destructief en niet destructief. Niet destructief onderzoek wordt vooral gedaan door visuele inspectie, magnetisch onderzoek, rontgenfoto's en/of geluidsgolven. Destructief onderzoek wordt vooral gedaan door middel van trekproeven, buigproeven en door middel van macro-onderzoek.
Als het onderzoek een positieve uitslag heeft, krijgt u bericht dat de lasmethode is gekwalificeerd. Dit zorgt er voor dat binnen uw onderneming onder de desbetreffende lasmethode (binnen een geldigheidsgebied) gelast mag worden. Het proces van het kwalificeren van lasmethodes wordt lasmethodekwalificatie genoemd.
© Copyright 2025 LKService B.V.. Website ontwikkeld en SEO geoptimaliseerd door Webburo Spring